logo museum transparant groot

Duitse S mine of anti personenmijn

S mine totaal

De hier getoonde S mine kreeg ik in 1990 van de buurman de heer Hulsteijn. Hij was op een tentoonstelling van mij geweest en vertelde dat hij ook nog wel iets voor mij had. Als oud verzetsman had hij na de oorlog deze S mine als souvenir van de Explosieven Opruimings Dienst gekregen. Een interessant object.

 

S-mijn (Schrapnellmine in Duits), door de Amerikanen genoemd "Bouncing Betty", is de bekendste antipersoonsmijn gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Wanneer geactiveerd, springen deze mijnen in de lucht en ontploffen ter hoogte van de heup. Bij die explosie schieten allerlei scherpe stukken staal in alle richtingen. Standaard zaten er ca. 350 stalen kogels in die bij ontploffing in een straal van 30 meter dood en verderf zaaiden.

Canadees met S mijn S mine Een Canadese soldaat ruimt een S mijn.

De S-mijnen zijn ontwikkeld door Duitsland in 1930 en veel gebruikt door het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. De mijn was ontworpen om gebruikt te worden in open plaatsen om onbeschermde infanterie te doden. Er zijn twee types ontwikkeld: SMi-35 en SMi-44.

De S-mijn is in productie gegaan in 1935 en was een belangrijk onderdeel in de verdedigingsstrategie van het Derde Rijk. Toen de productie bij de capitulatie van nazi-Duitsland beëindigd werd, had Duitsland meer dan 1,93 miljoen S-mijnen geproduceerd. Deze mijnen waren verantwoordelijk voor veel zwaargewonden en vertraagden de oprukkende geallieerde troepen. Het ontwerp was eenvoudig en succesvol en werd daarom na de Tweede Wereldoorlog veelvuldig geïmiteerd.

S mine uit elkaar

De Duitsers gebruikten de S-mijn ook hevig tijdens de verdediging van hun veroverde gebieden en thuisland gedurende de geallieerde invasie van Europa en Noord-Afrika. De mijnen werden geproduceerd in groten getale en geplant om Duitse troepen te verdedigen. Bij de verdediging voor de geplande invasie van de geallieerden in Italië werden meer dan 23.000 mijnen geplant. Ze werden ook geplant op de stranden langs de Atlantische Oceaan als deel van de Atlantikwall. Ze werden veel gebruikt in de verdediging van de Slag om Normandië en de verdediging van Noord-Frankrijk en de Duitse grens. S-mijnen werden ook veel geplant in combinatie met antitankmijnen.

S mine nummer en jaartal Een nummer en daarachter de drie letter fabriekscode en het jaartal 1944. S mine bodem De binnen en buitenpot aan de bodemzijde.   S mine affiche Blijf er af. 

Canadese mijnenruimen terborgseweg Doetinchem Canadezen in actie met mijnen ruimen aan de Terborgseweg in Doetinchem.

Na de tweede wereldoorlog zijn er nog velen het slachtoffer van achtergebleven mijnen geworden. Kinderen die er tijdens het spelen op trapten, of zo maar tijdens een wandeling, maar ook de mensen die ze moesten ruimen hadden niet altijd evenveel geluk. Er werd direct na de bevrijding ook veel voorlichting gegeven aan de bevolking om de achtergebleven mijnen, bommen en granaten niet aan te raken.

S mine instructie totaal

Instructiekaart die na de oorlog door de EOD Explosieven Opruimings Dienst werd gebruikt om uitleg te geven.

S mine instructie doorsnede

S mine instructie 3 ontstekers

S mine instrctie middenbuis S mine instructie onschadelijk maken. 

Mijnenruimen met detector Canadezen