logo museum transparant groot

Russische pikkende kippen.

kip_close_bew

Handgemaakt kinderspeelgoed dat in 1944 door Russische krijgsgevangenen is gemaakt in de omgeving van Ommen (Overijssel). Deze “Kozakken” moesten de paarden van de Duitsers verzorgen die bij van Elburg op stal stonden. In de vrije tijd sneden ze (ca. 4 man) deze speelgoedjes voor de dorpsjeugd. De Russen ruilden het speelgoed tegen roggebrood zodat ze wat extra voedsel kregen.

1_kip_close_bew

Eén van de kippen van dichtbij. Let ook op de versierselen in het hout.

 

close_van_boven_bew

Nelleke van de Meulen woonde toen aan de Juliana straat maar dat mocht niet meer en was op last van de Duitse bezetter Emmaweg geworden.

Bij Nelleke thuis hadden ze geen roggebrood over en Nelleke heeft toen een aantal van haar kleurdoos krijtjes geruild tegen deze pikkende  kippen. De Kozakken hebben vanaf dat moment met haar krijtjes alle kippen een kleurtje gegeven.
onderkant_bew

De eenvoudige onderkant.

De Kozakken dansten op hun hurken en zongen daarbij: “Prima Koerawa”, “Prima Koerawa” wat later, veel later “een goeie hoer” bleek te betekenen. De kinderen vonden deze kleine donkere mensen met hun scheve ogen erg interessant. Na 3 maanden waren ze opeens verdwenen. Schenking:  De heer Rijntalder uit Ede.