logo museum transparant groot

 
NIET WEGGOOIEN!!
De zoektocht naar het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog en de periode Nederlands Indië
gaat natuurlijk onverminderd door.
Jean Kreunen is vandaag de dag actief bestuurslid collecties bij het Oorlogsmuseum Overloon.
 
Heeft u zelf of kent u mensen die nog originele materialen of documentatie uit de periode 1933-1945 of Nederlands Indië hebben neem dan vrijblijvend contact op met
Jean Kreunen van het Achterhoeks Virtueel Museum 1940 -1945 Marktstraat 6, 7255 CA Hengelo Gld. (gemeente Bronckhorst)
06-51524091. of stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Opsturen mag ook naar Achterhoeks Museum 1940-1945 Marktstraat 6 7255 CA Hengelo Gld. De portokosten vergoeden we graag. 
 
Ik help u graag om een juiste bestemming te zoeken zodat het materiaal niet verloren gaat.
 
Souvenir van de oorlog "Niet Weggooien"

Het Achterhoeks Museum 1940-1945 presenteerde als eerste oorlogsmuseum in Nederland een expositie naar aanleiding van de landelijke actie NIET WEGGOOIEN.
 
Dit is het motto van een in 2005 gestarte gezamenlijke actie van Nederlandse musea en instellingen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog.De samenwerkende organisaties vragen aandacht van particulieren en instanties voor het behoud van materiaal uit de oorlogsjaren. Het doel is er voor te zorgen dat dit materiaal een goede bestemming krijgt. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan.
Het Achterhoeks Museum 1940 -1945 in Hengelo Gld. (gemeente Bronckhorst) heeft in de periode 2005 tot en met 2007 ongelofelijk bijzonder materiaal bijeen kunnen brengen. Uit die prachtige objecten, met in heel veel gevallen een zeer persoonlijk verhaal, is in 2008 een uitermate gevarieerde expositie samengesteld.


De absolute topstukken waren natuurlijk de originele geallieerde vlaggen die bij Hotel de Wereld in Wageningen hebben gehangen en letterlijk uit een container zijn gered nadat ze door een medewerker van de gemeente waren weggegooid. Ongelofelijk !!!

vlaggen1 vlaggen4

vlaggen_wereld


Een oude houten radio van het Canadese Leger des Heils. Zij stelden deze radio in de oorlog beschikbaar ten behoeve van de echte Canadese soldaten voor ontspanning ergens achter het front.
 
Regentone1 Regentone
Regentone2 Regentone5

Vele andere objecten met zeer bijzondere en soms emotionele verhalen geven een beeld van wat er nog dagelijks gevonden wordt op de zolders en in de schuren in Nederland. Het is van groot belang dat al dit materiaal verantwoord bewaard wordt.

In 2014 heeft het Achterhoeks Museum 1940-1945 ook actief een bijdrage geleverd aan de grote landelijke expositie:
"De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen" in de Kunsthal in Rotterdam. Een ongelofelijk succes voor de 25 deelnemende musea met een bezoekers aantal van ruim 100.000 geinteresseerden.
Met in totaal 8 objecten heeft het Achterhoeks Museum 1940-1945 de grootste bijdrage mogen leveren voor deze unieke tentoonstelling.
 
De landelijke innamedagen in mei en op 14 augustus 2015 hebben ook weer een schat aan materiaal opgeleverd. Gelukkig brengen de mensen het hele jaar door materiaal wat wij uiteraard in dank aanvaarden.
spullen met uniform Verberne 575
2015 Van de familie Verberne uit Bathmen het buitenmodel uniform en kleinspul van schoonvader.
 
bomberjack en verrekijkers 575
Een fantastisch Amerikaans Bomberjack en Kriegsmarine verrekijker.
 
materiaal Zutphen575
Juli 2015  Zoldervondst in Raalte allemaal spullen van een verzetsman uit Zutphen.
 
Teller Mine kisten 575
Juni 2015 Tellermine kisten en een paar Duitse bureautelefoons uit Vorden.
 
feestrok voorzijde 575
5-9-2015 Van het Leger des Heils te Zutphen gekregen een prachtige gestempelde feestrok om de bevrijding te vieren.