Het laatste nieuws van het Achterhoeks Museum 1940-1945

In 2019 zijn  er in middels op 440 locaties lichtjes geplaatst op oorlogsgraven. Inmiddels zelfs internationaal.

Lichtjes 2019 compilatie 575

Compilatie met o.a. de graven van de 2 Nederlandse soldaten uit Hengelo Gld.

Een initiatief dat in 2016 werd opgepakt om op Kerstavond niet alleen in Groesbeek en Holten op de Canadese begraafplaatsten lichtjes te plaatsen maar op zoveel mogelijk oorlogsgraven in heel Nederland. Vanaf het eerste jaar hebben wij hier in Hengelo Gld. op de Algemene begraafplaats de 7 graven van kaarsen voorzien. Het is altijd een bijzonder moment en een klein gebaar tegenover het grootste offer wat deze mannen hebben gebracht.

Lichtjes 2019 geallieerde graven vanaf schuur 575

De 5 graven van de Geallieerde vliegers.

Lichtjes 2019 geallieerde graven totaal 575

In het pop up museum Rheden in oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp is nu de tweede thema expositie te bekijken.

schuilkelder met bed 575

Het museum is daardoor nog weer completer geworden en geeft opnieuw een indrukwekkend beeld van hoe de oorlog in de gemeente Rheden werd beleefd.

Joden ster 575

Uitgebreide aandacht voor de Jodenvervolging met een aantal zeer persoonlijke verhalen en een heel realitsisch beeld van onderduiken/schuilen en verzetswerk in de nieuw

geopende kelder.

verzetsman 575

Het museum is van vrijdag tot en met zondag van 11-17uur te bezoeken tot en met 10 mei 2020. De toegang is gratis.

Jean Kreunen brengt twee unieke lezingen over de oorlog: Een kist vol bijzondere oorlogsverhalen en een lezing over het unieke verhaal van de Short Stirling bommenwerper N 6045 U gecrashed op 8 september 1941.

Een mooi project ruim drie jaar na de sluiting van het Achterhoeks Museum 1940-1945 is het pop up museum Rheden in oorlogstijd.

regio kaart

In de gemeente Bronckhorst zijn de voorbereidingen gestart voor de grootschalige herdenking van onze bevrijding in 1945 volgend jaar 75 jaar geleden.

We zullen u regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen en initiatieven in onze regio en Bronckhorst in het bijzonder.

totaal van 5 en beide zittende poppen 575

Zeer Gelaagde lezing met leuke verrassing.

Een volle bak zoals dat zo mooi heet. Met ruim 60 bezoekers zat het ontmoetingscentrum

helemaal vol en het was een geslaagde avond met een leuke verrassing aan het eind.

Ik heb een uniek schilderij van de Short Stirling kunnen kopen.

Schilderij Short Stirling op 575 formaat website

N 6045 U met bergingsploeg er voor. 575 web

Lezing: De noodlanding van de Short Stirling N 6045 U op 8-9-1941 in Hengelo Gld.

Vrijdag 8 maart zaal open vanaf 19.00 uur

Veteranen ontmoetingscentrum DethmersKazerne Kazerneplein 6 7211 BM Eefde

Een presentatie door Jean Kreunen oud directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Het unieke verhaal van de Short Stirling bommenwerper N 6045 U gecrashed op 8 september 1941.

Op 7 september 1941 stegen vanaf de basis Wyton in Engeland zeven zware bommenwerpers op van het type Short Stirling. Het doel was die nacht een bunker in Berlijn. Op de terugweg werd een toestel gevangen in de zoeklichten en geraakt door luchtafweer geschut van de Duitsers.

Het gevolg was dat ze uiteindelijk op 8 september 1941 een noodlanding moesten maken in de buurt van Hengelo Gld. De bemanning sloeg op de vlucht en binnen 24 uur hadden de Duitsers 6 van de 8 man opgepakt.

Richard Pape de navigator en Jock Moir de engineer, wisten uit handen van de Duitsers te blijven en konden na drie dagen rond zwerven onderdak krijgen bij boer Besselink in Toldijk. Met hulp van een buurman wisten ze tot in Leiden te komen waar ze alsnog werden gearresteerd. De verzetsmensen die hulp hadden geboden werden opgepakt en dat liep voor een aantal van hen niet goed af.

Het vliegtuig dat in een uitzonderlijk goede conditie was werd door de Duitsers ontmanteld en vanuit Hengelo op transport gezet naar Utrecht. Van die reis is uniek fotomateriaal beschikbaar.

Tijdens de lezing zal Jean Kreunen dit unieke verhaal met ondersteuning van foto’s en documenten onder uw aandacht brengen. Hij is daar al vanaf zijn 16e levensjaar mee bezig geweest. Na de oorlog heeft Richard Pape zelfs een boek gepubliceerd over deze crash en zijn verdere oorlogsbelevenissen genaamd:”Met hand en tand”.

Jean wist met drie van de acht bemanningsleden contact te leggen de afgelopen jaren en kon zo het hele verhaal vastleggen.

Laat u mee terug nemen naar de tweede wereldoorlog tijdens dit bijna spannende maar ook trieste verhaal over een vliegtuigcrash en haar bemanning maar ook de verzetsmensen die hen hebben geholpen.