Het laatste nieuws van het Achterhoeks Museum 1940-1945

Een snoer van persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog door Gelderland

Van maart t/m mei 2021 zijn Rijnbrink, Erfgoed Gelderland en de Gelderse Bibliotheken op zoek naar Gelderse oorlogsverhalen. Bas Steman gaat vervolgens langs bij een aantal van de meest bijzondere verhalen. In dit filmpje vertelt Frans Rozendal uit Zutphen over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Ook meedoen? Stuur je oorlogsverhaal in naar mijnGelderland:

Kijk hier het filmpje:

Frountloupe Zutphen in de picture

frontloupe oorkonde verkleind

Onze website heeft het certificaat van het pltform voor online-museum in ontvangst mogen nemen.

Uiteraard zijn wij daar blij mee en we hopen dat wij  de verhalen achter de objecten

en de geschiedenis van de tweede wereldoorlog nog lang kunnen blijven ontsluiten.

kijk op de website online-musea en collecties

certificaat online museum achterhoeksmuseum1940 1945

Op 3 mei 2020 is het weer zover, de halfjaarlijkse inleverdag van de landelijke Actie Niet Weggooien. Heeft u nog iets in uw bezit dat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog waarvan u vermoedt dat het van historische waarde kan zijn? Meld het aan bij een van onze musea! Kijk op de vernieuwde website www.actienietweggooien.nl voor meer informatie. Het is nu niet mogelijk om langs de musea te gaan om uw voorwerpen aan te leveren maar u kunt ze wel online aanmelden en op een later tijdstip langsbrengen.

affiche A 4 met mijn naam.jpg web

Sttur een mail en ik neem contact op

In het pop up museum Rheden in oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp is nu de tweede thema expositie te bekijken.

schuilkelder met bed 575

Het museum is daardoor nog weer completer geworden en geeft opnieuw een indrukwekkend beeld van hoe de oorlog in de gemeente Rheden werd beleefd.

Joden ster 575

Uitgebreide aandacht voor de Jodenvervolging met een aantal zeer persoonlijke verhalen en een heel realitsisch beeld van onderduiken/schuilen en verzetswerk in de nieuw

geopende kelder.

verzetsman 575

Het museum is van vrijdag tot en met zondag van 11-17uur te bezoeken tot en met 10 mei 2020. De toegang is gratis.

Een mooi project ruim drie jaar na de sluiting van het Achterhoeks Museum 1940-1945 is het pop up museum Rheden in oorlogstijd.

regio kaart

In de gemeente Bronckhorst zijn de voorbereidingen gestart voor de grootschalige herdenking van onze bevrijding in 1945 volgend jaar 75 jaar geleden.

We zullen u regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen en initiatieven in onze regio en Bronckhorst in het bijzonder.

totaal van 5 en beide zittende poppen 575