Aanwinst van de maand

In deze rubriek laten we u een van de meest bijzondere aanwinsten van de afgelopen maand zien.

Het kan een kleine collectie zijn maar ook een klein object.

In alle gevallen is het een mooie aanwinst voor de museumcollectie.

Doopjurkje van parachutestof.

doopjurkje parachutestof Amersfoort mevrouw nu met jurk 575

Er heerste over het algemeen grote schaarste aan van alles gedurende de laatste oorlogsjaren. De mensen werden vindingrijk en maakten van allerlei materiaal gebruik waar men voorheen niet over nagedacht zou hebben. Voor de tweede wereldoorlog was de gemiddelde Nederlandse burger dan ook niet bekend met parachutestof. In de meidagen van 1940 landen de Duitse Fallschirmj√§ger rondom den Haag nog aan parachutes van echt zijde. Als we mensen spreken die de oorlog hebben meegemaakt praten ze ook altijd over het zachte zijde van de parachutes. Nylon werd al in 1938 ontwikkeld als synthetische vervanger van zijde. Door schaarste aan zijden stoffen in de Tweede Wereldoorlog werden deze vervangen door nylonstoffen, onder andere in parachutes. De meeste kledingstukken die in de oorlog van parachutestof is gemaakt is dus eigenlijk nylon en geen zijde zoals men vaak dacht. Aangezien nylon ook een nieuwe stof was die men niet kende en deze ook erg glad was werd het vaak voor zijde aangezien.

Recent mocht ik dit mooie doopjurkje aan de collectie toevoegen. Het is gemaakt van een stuk nylon parachutestof wat vlak voor de bevrijding in het voorjaar van 1945 is gevonden in een weiland in de buurt van Amersfoort. Hieronder het geboortekaartje 

 doopjurkje parachutestof Amersfoort geboortekaart voorzijde 575

Nederlandse kepie voor hoofdofficieren en mobilisatie lepeltje en een US waterzak.

Deze laatste aanwinst van het jaar 2015 het jaar waarin het museum de deur heeft gesloten is een mooie aanvulling op de aanwinst van april 2015.(link onderaan dit bericht)  Van de familie Verberne heb ik toen het zwarte gala uniform gekregen echter zonder hoofddeksel de zgn. kepie. Bij het speuren naar iets anders is de heer Verberne de kepie in de originele doos weer tegengekomen. Inmiddels had ik al een paar zgn. bottines (galaschoenen) opgespoord en nu is het hele uniform compleet. Zodra ik tijd heb zal ik een pop aankleden met het uniform van D. Wildeboer en een foto toevoegen.

De aanwinst van december bestaat uit 4 delen, de Zwarte kepie in doos, een theelepeltje van het korps motordienst, een lichtkogel of starthuls, en een US canvas waterzak.

totaal aanwinstdecember 2015 web

De hele aanwinst.

Als eerste de kepie van een hoofdofficier infanterie voor het gekleede tenue/gala in de rang van Majoor/Kolonel. Dit mooie kledingstuk werd door de eigenaar uit eigen middelen betaald en dus privé aangeschaft. De kepie is gemaakt door Hassing in Amersfoort, dit was een van de grotere leveranciers in Nederland voor buitenmodel uniformen. De hoedendoos is voorzien van een etket van Maison Jordi wat weer een van de grotere verkooppunten in het westen van het land was.

Engelse gereedschaptas.

Deze keer een apart uitrustingsstuk een Engelse gereedschaptas uit 1944.

gereedschaptas Toolkit Engels rechtvoor web

Het is een sterke canvas tas welke aan de binnenzijde vertserkt is met een harde voering van rood materiaal. Hij lijkt daardoor uitermate geschikt voor gereedschap.

gereedschaptas Toolkit Engels open web

Mooi gedateerd 1944 en de markering van de fabriek M.E.Co.staat voor Mills Equipment Company.

Uniek materiaal van de mobilisate 1939-1940 en Prinses Irene Brigade gered uit de container.

In oktober werd ik door een dame uit Twente gebeld ze had de zolder opgeruimd van een oud tante en daar was nog materiaal van haar al lang overleden oud oom voor de dag gekomen. Het betrof een hoge hoed voor een militair en zo'n blik waar soldaten uit eten en nog wat militaire riemen en zo. Als ik daar interesse voor had mocht ik het ophalen anders ging het in de container. Mijn verbazing was groot toen ik dit prachtige materiaal in de handen had. Ik heb de familie hartelijk bedankt dat ze de moeite hebben genomen om contact op te nemen en verteld dat ik erg blij ben met het prachtige materiaal.

Haar oud oom was arts en heeft ook als zodanig in het leger gezeten, uit het materiaal zou je de conclusie kunnen trekken dat hij na de mobilisatie naar Engeland is gegaan en bij de Prinses Irene Brigade heeft gediend. Helaas was daar binnen de familie niets over bekend.

 

totaal van Heek web

Deze keer een hele grote aanwinst het is namelijk de opbrengst van de innamedag in augustus 2015. De landelijke NIET WEGGOOIEN innamedag was dit jaar een groot succes. Al direct vanaf 13.00 uur stonden de mensen voor de deur en om 16.30 uur ging de laatste weg. De opbregst was een bijzonder breed pallet aan materiaal van een uniformknoop tot aan munitiekisten. Leuke en interessante dingen en vaak met een boeiend verhaal.

totaal van het materiaal 575

Een overzicht van al het ingeleverde materiaal waarvan anders het meeste in de afvalton was beland.

anoniem westwall en kruisje 575

Een paar dagen van te voren al anoniem in de post ontvangen. Een canadees zilveren overlijdenskruisje op naam WO 1 en een Duitse westwall ring WO 2.

Erfenis van een verzetsman uit Zutphen.

Van de dochter van een verzetsman uit Zutphen hebben we een geweldig interessante collectie mouwbanden emblemen en documentatie uit de oorlog gekregen. Het materiaal stond al jarenlang op zolder achter een schot en is recent voor de dag gekomen. Op zoek naar een bestemming kwamen de heer en mevrouw Zweverink uit Raalte via de landelijke “Niet Weggooien” website bij ons terecht.

Hun keuze voor het Achterhoeks Museum 1940-1945 is mede bepaald doordat het materiaal uit deze regio komt. Het is een schat aan materiaal wat we nog veel uitgebreider zullen uitzoeken maar ik wil u graag deelgenoot maken van de enorme variëteit binnen deze verzameling oorlogssouvenirs.

Mouwbanden kraagspiegels coll.zweverink zutphen 575

Een prachtige serie mouwbanden van Nederlandse en Duitse origine en een aantal emblemen van een Wehrmacht en Luftwaffe sporthemd en 3 emblemen NAD Nederlandse Arbeidsdienst (korenaren) en drie SS kraagspiegels.

Mobilisatie coll.zweverink zutphen 575

Mobilisatie 1939 in Zutphen, de burgerij wordt gewaarschuwd.