Aanwinst van de maand

In deze rubriek laten we u een van de meest bijzondere aanwinsten van de afgelopen maand zien.

Het kan een kleine collectie zijn maar ook een klein object.

In alle gevallen is het een mooie aanwinst voor de museumcollectie.

Nederlandse kepie voor hoofdofficieren en mobilisatie lepeltje en een US waterzak.

Deze laatste aanwinst van het jaar 2015 het jaar waarin het museum de deur heeft gesloten is een mooie aanvulling op de aanwinst van april 2015.(link onderaan dit bericht)  Van de familie Verberne heb ik toen het zwarte gala uniform gekregen echter zonder hoofddeksel de zgn. kepie. Bij het speuren naar iets anders is de heer Verberne de kepie in de originele doos weer tegengekomen. Inmiddels had ik al een paar zgn. bottines (galaschoenen) opgespoord en nu is het hele uniform compleet. Zodra ik tijd heb zal ik een pop aankleden met het uniform van D. Wildeboer en een foto toevoegen.

De aanwinst van december bestaat uit 4 delen, de Zwarte kepie in doos, een theelepeltje van het korps motordienst, een lichtkogel of starthuls, en een US canvas waterzak.

totaal aanwinstdecember 2015 web

De hele aanwinst.

Als eerste de kepie van een hoofdofficier infanterie voor het gekleede tenue/gala in de rang van Majoor/Kolonel. Dit mooie kledingstuk werd door de eigenaar uit eigen middelen betaald en dus privé aangeschaft. De kepie is gemaakt door Hassing in Amersfoort, dit was een van de grotere leveranciers in Nederland voor buitenmodel uniformen. De hoedendoos is voorzien van een etket van Maison Jordi wat weer een van de grotere verkooppunten in het westen van het land was.

Engelse gereedschaptas.

Deze keer een apart uitrustingsstuk een Engelse gereedschaptas uit 1944.

gereedschaptas Toolkit Engels rechtvoor web

Het is een sterke canvas tas welke aan de binnenzijde vertserkt is met een harde voering van rood materiaal. Hij lijkt daardoor uitermate geschikt voor gereedschap.

gereedschaptas Toolkit Engels open web

Mooi gedateerd 1944 en de markering van de fabriek M.E.Co.staat voor Mills Equipment Company.

Uniek materiaal van de mobilisate 1939-1940 en Prinses Irene Brigade gered uit de container.

In oktober werd ik door een dame uit Twente gebeld ze had de zolder opgeruimd van een oud tante en daar was nog materiaal van haar al lang overleden oud oom voor de dag gekomen. Het betrof een hoge hoed voor een militair en zo'n blik waar soldaten uit eten en nog wat militaire riemen en zo. Als ik daar interesse voor had mocht ik het ophalen anders ging het in de container. Mijn verbazing was groot toen ik dit prachtige materiaal in de handen had. Ik heb de familie hartelijk bedankt dat ze de moeite hebben genomen om contact op te nemen en verteld dat ik erg blij ben met het prachtige materiaal.

Haar oud oom was arts en heeft ook als zodanig in het leger gezeten, uit het materiaal zou je de conclusie kunnen trekken dat hij na de mobilisatie naar Engeland is gegaan en bij de Prinses Irene Brigade heeft gediend. Helaas was daar binnen de familie niets over bekend.

 

totaal van Heek web

Deze keer een hele grote aanwinst het is namelijk de opbrengst van de innamedag in augustus 2015. De landelijke NIET WEGGOOIEN innamedag was dit jaar een groot succes. Al direct vanaf 13.00 uur stonden de mensen voor de deur en om 16.30 uur ging de laatste weg. De opbregst was een bijzonder breed pallet aan materiaal van een uniformknoop tot aan munitiekisten. Leuke en interessante dingen en vaak met een boeiend verhaal.

totaal van het materiaal 575

Een overzicht van al het ingeleverde materiaal waarvan anders het meeste in de afvalton was beland.

anoniem westwall en kruisje 575

Een paar dagen van te voren al anoniem in de post ontvangen. Een canadees zilveren overlijdenskruisje op naam WO 1 en een Duitse westwall ring WO 2.

Erfenis van een verzetsman uit Zutphen.

Van de dochter van een verzetsman uit Zutphen hebben we een geweldig interessante collectie mouwbanden emblemen en documentatie uit de oorlog gekregen. Het materiaal stond al jarenlang op zolder achter een schot en is recent voor de dag gekomen. Op zoek naar een bestemming kwamen de heer en mevrouw Zweverink uit Raalte via de landelijke “Niet Weggooien” website bij ons terecht.

Hun keuze voor het Achterhoeks Museum 1940-1945 is mede bepaald doordat het materiaal uit deze regio komt. Het is een schat aan materiaal wat we nog veel uitgebreider zullen uitzoeken maar ik wil u graag deelgenoot maken van de enorme variëteit binnen deze verzameling oorlogssouvenirs.

Mouwbanden kraagspiegels coll.zweverink zutphen 575

Een prachtige serie mouwbanden van Nederlandse en Duitse origine en een aantal emblemen van een Wehrmacht en Luftwaffe sporthemd en 3 emblemen NAD Nederlandse Arbeidsdienst (korenaren) en drie SS kraagspiegels.

Mobilisatie coll.zweverink zutphen 575

Mobilisatie 1939 in Zutphen, de burgerij wordt gewaarschuwd.

16 mm. Lytax Filmprojector van de Reichsstelle für den Unterrichtsfilm.

Het Rijksbureau voor onderwijs film ( RfdU ), werd in 1940 omgedoopt in Reichsanstalt (Rijksinstelling) voor film en foto in de wetenschap en onderwijs ( RWU ) , het was tijdens het nazi- Duitse Rijk de centrale instantie die verantwoordelijk was voor de productie van educatieve films en een instrument voor de coördinatie van de Duitse onderwijs- en opleidingsstelsels met het hoofdkantoor in Berlijn.

Bernhard Rust Reichsminister für Wissenschaft Erziehung und Volksbildung und Dienstherr der Reichsstellefür den Unterrichtsfilm    film projector voor kist 575

Het Rijksbureau voor de educatieve film werd opgericht op 26 juni 1934 door de minister van Onderwijs Bernhard Rust (foto) en onder leiding van Kurt Gauger geplaatst .

Toen in 1937 de scholen onder het toezicht van het Nationaal Socialisme werden gesteld kregen de films ook steeds vaker een soort van militair karakter en waren bedoeld om de Duitse jeugd op het militarisme voor te bereiden. In 1940 werd veel van de apparatuur uit de scholen gehaald en ingezet ten behoeve van de Duitse troepen die inmiddels overal in Europa in oorlog waren.Hieronder een paar titels van onze films die wel duidelijk maken wat voor onderwijs de jeugd kreeg.

film projector etiket maulezel 575

film projector etiket Panzer 575