logo museum transparant groot

Oud archief materiaal uit Warnsveld.

totaalshot

Deze kleine collectie is vele jaren geleden afgestoten door het archief van de voormalige gemeente Warnsveld in de Achterhoek. Eén van onze donateurs heeft het onlangs op zijn zolder terug gevonden en aan onze collectie geschonken.

Het is een bonte verzameling met allerlei dingen van de eerste tot en met de tweede wereldoorlog. Het meeste materiaal bestaat uit documentatie waaronder veel kranten en knipsels maar ook een aantal leuke vliegtuig pamfletten en landkaarten en een paar bijzondere affiches van de eerst wereldoorlog. Ook een leuke collectie mouwbanden van de LBD en het verzet en zelfs een veldmutsje van de BDM  Bund Deutscher Mädel. We hebben een kleine selectie gemaakt van de meest interessante dingen.

mouwbanden_verzet

De mouwbanden van het verzet waarvan de oranje mooi met de gemeentestempel van Warnsveld is gestempeld. N.B.S. staat voor Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten.

diverse_mouwbanden

De andere mouwbanden waaronder een Duitse “Strassenerlaubnis” om ’s avonds op straat te mogen komen. Een mouwband van de Nederlandse Volks Dienst N.V.D. een organisatie die onder Duits toezicht stond en de mensen hielp die dat nodig hadden.

Winterhulp mouwband, van de organisatie die alle mensen hielp die het in de winter moeilijk hadden. Ze collecteerden voor geld maar namen ook kleding en dekens in en verdeelden die dan opnieuw onder de mensen die dat zelf niet hadden.

L.B.D. gemeente Warnsveld Afd. 2 U. en L. Dienst (Uitkijk en Luister Dienst)

 

Joodsch_weekblad

Twee exemplaren van het zeldzame Joodsche weekblad.

BDM_veldmuts_vooraanzicht
BDM_veldmuts_zijkant
BDM_veldmuts_etiket

Het veldmutsje van de BDM  Bund Deutscher  Mädel een jeugd organisatie voor meisjes van 14 tot 18 jaar oud. Vrouwen en meisjes werd hier het gedachtegoed van Nazi Duitsland bijgebracht en hun rol hierin. Ze kregen scholing tot huisvrouw en werden voorbereid op het baren en moederschap van (veel) kinderen, wat volgens de nationaalsocialistische leer het ideaal van de Duitse vrouw diende te zijn.

diverse_pamfletten

Enkele van de vliegtuig pamfletten.

Hark_hark_wo_1_poster

Een bijzonder affiche uit de eerste wereldoorlog.

bevrijdings_souvenrs

Herinneringen aan de bevrijding.

Diverse_kranten

Enkele van de kranten van zowel pro Duitse uitgevers als ondergronds uitgegeven.

Met dank aan de heer de Wilde.