logo museum transparant groot

Kruitkist vol verrassingen.

alles totaal bew

Van de 86 jarige heer Pothoven uit Epse kreeg ik een Engelse kruitkist vol met allerlei “oorlogssouvenirs” van hem. Hij woonde destijds in Deventer en ging als jongeman van rond de 18 jaar veel op pad en beschikte over een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Hieronder zal ik de meeste objecten kort toelichten.

plexiglas foguren CU bew

Plexiglas of Mika zoals de bevolking het noemde was razend populair in de oorlog en iedere Nederlander wilde als er een vliegtuig gecrasht was wel graag een stuk van hebben. De heer Pothoven toen ca. 17 jaar bezocht in de oorlog een crashplaats van een Amerikaans vliegtuig in Wesepe bij Deventer en heeft daar allerlei onderdelen en een stuk plexiglas meegenomen.

Hij maakte een paar ringen , een propeller en een vliegtuigje van het “Mika”. De ringen waren erg populair en werden vaak voorzien van de Nederlandse driekleur rood-wit-blauw als teken van “stil”verzet.

 

vliegtuig onderdelen bew

Hij sloopte ook meerdere onderdelen uit het Amerikaanse toestel en heeft er ondermeer een bomschakelaar uit gehaald waarmee de bommen uit het toestel worden losgelaten.

bom schakelaar USA bew
nederlandse Marine vliegers voor bew

Een bijzondere sigarettenverpakking is deze van de Marine vliegers die volgens de heer Pothoven bij Deventer is uitgeworpen en die hij daar toen heeft gevonden.

Het banderol zat er nog in de tekst: “Nederland zal herrijzen” spreekt voor zich.

Banderol Nederland zal herrijzen bew
zijkant nederland zal overwinnen bew
windows klein en groot bew

Twee soorten Windows of radar stoorstroken. Een hele fijne variant en een hele brede strook. De Engelse vliegtuigen stoorden door het uitwerpen van veel van deze aluminium bevattende stroken de Duitse grondradars.

Noblito theesurrogaat voor bew.

Een verpakking van DE Noblita theesurrogaat.

munitie toitaal bew

Enkele hulzen andere munitiesouvenirs van Engelse boordwapens kaliber .50 en .303 verder een clip met Duitse hulzen kaliber 8x57 of 7.92 mm.

pamfletten totaal bew

Een kleine collectie pamfletten die in de oorlog door zowel de Duitse, Engelse alsook de Amerikaanse vliegtuigen werden uitgeworpen. In de oorlog heeft de heer Pothoven ze bewaard bij een stuk accu uit een vliegtuig en het accuzuur daarvan heeft de pamfletten helaas aangetast.

 wolfsangels bew
 wolfsangel SS achterkant bew

Een van de meest bijzonder dingen zijn de wolfsangels van papier maar in het bijzonder het Nederlandse SS petembleem.

De heer Pothoven heeft die gevonden in de Rijkssportzaal in Deventer waar hij regelmatig ging sporten en op een dag lag dit petembleem in de kleedkamer op de grond. De Nederlandse SS ers uit de opleiding in Schalkhaar kwamen daar ook vaak sporten en een van hen heeft zijn petembleem daar verloren.

kruitkist boven bew
De Engelse kruitkist uit 1942.

Schenking de heer Pothoven Epse.