logo museum transparant groot

BS overal gedragen door de knokploeg (KP) van kwartier IV in Utrecht.

bs overal totaal op pop bew

Gedurende de periode van 7 mei tot 8 augustus 1945 was het georganiseerde verzet van Utrecht onder gebracht bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten de N.B.S.                                  Een deel van die groep is hieronder op de foto te zien.

BS overal groepsfoto groot zwart wit bew

Staand van links naar rechts:

Gerrit, Karel, Bep, Henk, lange Joop en kleine Joop, Ted was niet aanwezig.

Zittend van links naar rechts:

Koerierster Bep, Dhr. Van Plaat (Chef Staf BS Utrecht) schuilnaam de Raad, J. van Uitert (leider knokploeg) schuilnaam Nico en Koerierster Dicky.

De overal die we hier laten zien is de overal die op de foto door de heer van Uitert wordt gedragen. De overals kwamen begin mei 1945 ineens beschikbaar vanuit het geallieerde leger aldus de heer van Uitert. De geallieerden wilden daarmee kennelijk een duidelijk onderscheid gaan maken onder alle verzetsmensen. Ze moesten herkenbaar zijn voor het militair gezag en alleen de verzetsmensen met een blauwe mouwband met de witte letters CD mochten een wapen dragen na 8 mei 1945.

 

Proclamation 12-5-1945 bew

De bekendmaking over het dragen van de mouwband op 12 mei 1945 ook Utrecht wordt hier genoemd.

Proclamation uitsnede over CD mouwband
uitsnede uit de p[roclamatie
CD armband permit bew

Ze moesten dan ook een vergunning kunnen tonen (zie hier een voorbeeld)

Het bijzondere aan de overal is de rechterheup zak die in een driehoekvorm is gemaakt. Het was de bedoeling dat de bewapende verzetsmensen daar hun revolver of pistool in konden dragen. De heer van Uitert vertelde mij echter dat het niet praktisch was omdat het wapen veel te veel heen en weer bewoog tijdens het lopen en dan telkens tegen je bovenbeen aansloeg. De stof van de overal was ook te dun voor een zwaar wapen.

De meeste verzetsmensen organiseerden dan ook zo snel mogelijk een echt revolverholster of pistoolholster zoals op de foto is nagebootst.

BS overal pistoolzak en holster

De linker zak is een grote voorraadruimte.

BS overal linkerzak bew

De bovenzijde van de overal heeft wel een beetje weg van een Engelse battledress jas, zie ook het model borstzak en de goed zichtbare CD mouwband.

BS overal bovenzijde bew

Aan beide zijden van de overal is een doorsteek gemaakt zodat de persoon zijn normale kleren onder de overal kon dragen en dan ook in zijn broekzak kon komen.

BS overal doorsteek zak bew

Op de rug is een verstelbare ceintuur ingenaaid.

BS overal ceintuur op rug bew
drie mannen met CD band en karabijnen
Een mooi voorbeeld van het dragen van de CD mouwband door met karabijnen bewapende verzetsmensen.
dubbele mouwband  bew.
Foto boven Prins Bernhard de bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten spreekt met enkele van zijn mannen. Foto onder een peleton met Stenguns bewapende verzetsmensen met de CD mouwband en gekleed in blauwe overals .

Met dank aan de heer van Uitert en aan Nico van Gijn voor de info over de mouwbanden en authentiek fotomateriaal.