logo museum transparant groot

Duitse M 35 camouflagehelm met twee plaatjes.

Camo vooraanzicht bew

Zeer recent zijn we in het bezit gekomen van een collectie van een verzamelaar die al vanaf de oorlog had verzameld. Graag laat ik wat mij betreft één van de topstukken zien.

Camo linkerzijde bew

camo zijkant recht bew

 

Camo achterzijde bew

Het betreft hier een prachtige Duitse helm met een buitengewoon zeldzaam camouflage patroon. Het heeft veel weg van de veel gebruikte camouflage op de Duitse eerste wereldoorlog helmen maar het is toch weer afwijkend.

Camo totaal binnenzijde bew

De staat van de helm is redelijk tot goed, alleen het binnenwerk heeft te lijden gehad omdat de helm veel te lang op een Duitse gasmaskerbus heeft gestaan zonder het (droge) binnenwerk van leer te ondersteunen. Helaas zie je dit veel bij verzamelaars.

Camo decal rechts bew
Camo decal linkerzijde bew

Onder de verf zijn de beide Duitse Wehrmacht plaatjes te zien, en de helm heeft ook het originele riempje met de typische model 35 D ringen nog. De ring waar het binnenwerk op is bevestigd is ook van aluminium zoals het hoort bij een vroege helm.

De ventilatiegaatjes aan de beide zijkanten zijn ook zogenaamde “losse” ringetjes een duidelijk kenmerk voor het model 1935.

Camo grote riempje bew
Camo onberoerd bew
Camo helmmaat EF 64 bew

De makers markering en de maat in de rand van de helm.

Camo nummer in achterzijde bew

Het nummer van de helm in de rand geslagen.

Camo binnenwerk CU bew

Een detailfoto van het helaas in matige staat verkerende erg droge leren binnenwerk.

Een Duitse helm met dit camouflagepatroon kan allen maar in de meidagen van 1940 ons land zijn binnengekomen en is toen ergens achtergebleven. Dit soort camouflage is alleen in de opbouwfase (1933-1939) van de Duitse Wehrmacht gebruikt en verdwenen later uit beeld.