logo museum transparant groot

Doopjurkje van parachutestof.

doopjurkje parachutestof Amersfoort mevrouw nu met jurk 575

Er heerste over het algemeen grote schaarste aan van alles gedurende de laatste oorlogsjaren. De mensen werden vindingrijk en maakten van allerlei materiaal gebruik waar men voorheen niet over nagedacht zou hebben. Voor de tweede wereldoorlog was de gemiddelde Nederlandse burger dan ook niet bekend met parachutestof. In de meidagen van 1940 landen de Duitse Fallschirmj√§ger rondom den Haag nog aan parachutes van echt zijde. Als we mensen spreken die de oorlog hebben meegemaakt praten ze ook altijd over het zachte zijde van de parachutes. Nylon werd al in 1938 ontwikkeld als synthetische vervanger van zijde. Door schaarste aan zijden stoffen in de Tweede Wereldoorlog werden deze vervangen door nylonstoffen, onder andere in parachutes. De meeste kledingstukken die in de oorlog van parachutestof is gemaakt is dus eigenlijk nylon en geen zijde zoals men vaak dacht. Aangezien nylon ook een nieuwe stof was die men niet kende en deze ook erg glad was werd het vaak voor zijde aangezien.

Recent mocht ik dit mooie doopjurkje aan de collectie toevoegen. Het is gemaakt van een stuk nylon parachutestof wat vlak voor de bevrijding in het voorjaar van 1945 is gevonden in een weiland in de buurt van Amersfoort. Hieronder het geboortekaartje 

 doopjurkje parachutestof Amersfoort geboortekaart voorzijde 575

 

doopjurkje parachutestof Amersfoort geboortekaart binnen 575

 

De bevrijding in mei 1945 bezorgde de mensen veel vreugde en dat uite zich in veel geboortes direct na de oorlog. De familie van den Hazel was daarom blij met het stuk parachutestof en zij konden daarvan een mooie doopjurk maken voor hun dochter Johanna. In de eerste jaren na de oorlog bleven diverse goederen nog op de bon en waren moeilijk te krijgen of zeer beperkt te koop. 

doopjurkje parachutestof Amersfoort vader en moeder met baby 575

Vader en moeder van den Hazel met Johanna in het doopjurkje in 1946.

doopjurkje parachutestof Amersfoort baby in jurk 575

De kleine Johanna in de prachtige doopjurk.