logo museum transparant groot

Hoefsmid Willem Berends

Willem Berends uit Brummen was tijdens de crisisjaren beroepsmilitair geworden, dit werd door meer mannen gedaan omdat er bijna geen werk was te krijgen. Het leger bood dan nog een onderdak, opleiding en een inkomen.

hoefsmid-diploma web

Willen Berends werd opgeleid tot hoefsmid. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd Berends ingekwartierd bij de plaatselijke smid in Achterberg onderaan de Grebbeberg. Vanuit die werkplaats onderhield hij de hoeven van de militaire paarden welke onder andere door de artillerie werden gebruikt om de kanonnen te trekken.

Willem Berends heeft tijdens de meidagen van 1940 toen de Duitsers Nederland aanvielen behoorlijk veel geluk gehad. Hij kwam ongeschonden uit de strijd rondom de Grebbeberg en was net op tijd terug getrokken naar Amersfoort.

hoefsmidschool web
Willem Berneds staand 2e van links  op een groepsfoto bij de hoefsmidschool.
hoefijzer-voorzijde web
Eén van zijn zelf gesmeede hoefijzers.

Berta Carmiggelt de verloofde van Berends wist op 14 mei direct na de capitulatie van niets en er was natuurlijk geen contact met Willem mogelijk. Die onzekerheid kon ze niet aan en fietste met een vriendin vanuit Brummen naar de Grebbeberg om te kijken en haar Willem te zoeken.

 

De reis had geen resultaat maar gelukkig kwam Willem een paar dagen later weer thuis in Brummen.
2e-van-links-Berends web

Opnieuw staand 2e van links Willem Berends.

Hij begon eerst als fietsenmaker te werken in Brummen en zou in de tweede helft van de oorlog in de gaarkeuken aan de slag gaan tot het eind van de oorlog. Die was destijds gevestigd in Café/zaal Concordia de heer Timmer Sr. Van dat café was invalide en vermaakte zichzelf met het maken van allerlei miniatuur spullen.

zaagbok1944-1945 web

Deze houtzaagbok met kliefblok is een van die creaties welke hij in de winter van 1944-1945 heeft gemaakt. Hij gaf hem na de bevrijding aan Willem Berends als blijk van waardering voor zijn geweldige inzet bij de gaarkeuken.

ID-naam web

Identificatiepenning Willem Berends

Een dergelijke penning was nagenoeg bij alle legers in de tweede wereldoorlog in gebruik. In het geval dat een soldaat zou sneuvelen werd er één van de 2 plaatjes afgebroken en ingeleverd ter administratie en om de familie in kennis te stellen. Het andere plaatje aan het touwtje bleef op het lichaam om deze op een later moment nog te kunnen identificeren en een fatsoenlijk graf te geven.

Het plaatje van Willem Berends is gelukkig niet gebruikt, hij is ongeschonden uit de strijd gekomen.

ID-penning-plaats web
OenO web

De sfeer zat er goed in en er was tijdens de opleiding en de mobilisatie veel gelegenheid voor ontspanning door o.a. het opvoeren van toneelstukken.

asbak-8-RA-grebberg web
Een laatste kleine herinnering aan de dagen rondom de Grebbeberg van het 8e Regiment artillerie waar Willem Berends bij diende.
Schenking de heer Berends januari 2013