logo museum transparant groot

Verassing in de post.

totaal bew

 

Afgelopen week hebben we een leuke verassing in de post gekregen helaas heeft de afzender er geen adres bij gedaan en kunnen we hem of haar ook niet bedanken. Het is echter wel erg leuk om het zo te krijgen. Het heeft zeer waarschijnlijk jaren op een zolder gelegen en nu de boel opgeruimd wordt toch de moeite nemen om er een bestemming voor te zoeken.

portomonnee bew

Bij het openen van het pakje dacht ik wat is dat voor lelijk portemonneetje, maar als je het dan opent en er inkijkt is de vreugde des te groter.

Er zit een zogenaamde spange in met 2 Duitse medailles, links het IJzeren Kruis 2e klasse (EK2) en rechts de medaille 1 oktober 1938 Een soldaat kon er zelf voor kiezen om een medaille op deze manier te laten opmaken en ze werden dan meestal met bijzondere gelegenheden gedragen.

 

spange voor bew
spange achter bew

Het IJzeren Kruis 2e Klasse (Eisernes Kreuz 2. Klasse). Het ijzeren kruis werd door Adolf Hitler op 1 september 1939 opnieuw ingesteld (eerste keer 1813). Deze werd verleend wanneer een soldaat zich verdienstelijk had gemaakt, meestal in een individuele actie.

De 1 oktober 1938 medaille (Medaille zur Erinnerung an den 1 Oktober 1938). Medaille voor de Duitse bezetting van Tsjechië. Deze medaille werd uitgereikt aan alle Duitse soldaten die deelnamen aan de bezetting van Tsjecho-Slowakije welke startte op 1 oktober 1938. Deze medaille is ingesteld op 18 oktober 1938 en volgde hetzelfde design als de eerdere "13 März" medaille (voor de annexatie van Oostenrijk).

Ost medaille voor bew
Ostmedaille achter bew

Verder nog de medaille Winterschlacht im Osten 1941-1942 of Ostmedaille en welke is ingesteld op 26 mei 1942 en werd uitgereikt aan allen die deelnamen aan de eerste winter van operatie Barbarossa, de invasie van de Sovjet Unie. De medaille was ook wel bekend als de "Bevroren vlees medaille". Er zijn ongeveer 3 miljoen exemplaren uitgereikt.

Ostmedaille rest. voor bew
Ostmedaille rest.achter bew

Hij verkeerd in een redelijke staat en het ringetje is verroest. Ik heb hem nog even geconserveerd en daar is hij wel mooier van geworden en in het ringetje is de maker markering ook nog zichtbaar.

Ostmedaille ringmet markering   bew

Als laatste het DRL sportabzeichen in brons (Deutsches Reichsabzeichen für Leibesübungen in Bronze). De DRA medaille werd geïntroduceerd vlak na de Olympische Spelen van 1913 als een stimulans om de Duitse bevolking meer aan fysieke beweging (sport) te laten doen. In 1933 werd de DRA medaille vervangen door de DRL variant, deze is gemaakt met hetzelfde design.

DRL abzeichen voor bew
DRL abzeichen achter bew

Met dank aan de onbekende schenker en aan Militariaplaza voor de informatie.