logo museum transparant groot

Helmnet voor de Duitse troepen

helmnet totaal uitgelegd bew

Een unieke aanwinst is dit helmnet voor de Duitse troepen. Het lijkt een stukje touw maar het is een officieel in de oorlog gemaakt helmnet zoals het aan de Duitse troepen werd verstrekt. Het is natuurlijk maar een stuk touw en dat is de reden dat dit een buitengewoon zeldzaam object is. We presenteren het dan ook met trots en het is de eerste in 38 jaar verzamelen welke we aan de collectie kunnen toevoegen.

LW FJ met helmnet
helmnet in gebruik bij de Luftwaffe.

Deze netjes werden door de Wehrmacht, Luftwaffe en SS troepen gedragen en in principe van Polen 1939 via Rusland en Normandië en het Ardennenoffensief tot aan de val van Berlijn in 1945.

 

helmnet1 op pop vooraanzicht omhoog bew
helmnet2 voor gezicht web

Het net valt over de hele helm en wordt met een koord net onder de rand vastgetrokken. Aan de voorzijde zit een soort vierkante flap welke voor het gezicht kan hangen als camouflage. Als gezichtscamouflage niet nodig was werd de flap omhoog naar achteren op de helm gelegd en met 2 haakjes vastgezet. Ze zijn bekend in groen, zandkleur(beige/geel) en gecamoufleerd.

We hebben het netje hier op een Duitse helm gepresenteerd om u een goed beeld te geven hoe het gedragen werd en we hebben een aantal originele foto’s bijgevoegd waar het net in gebruik is tijdens de oorlog.

helmnet CU bew
Helmnet CU haakjes

Detail opnames van de haakjes en het aantrekoogje en het touw.

LW FJ met helmnet en vlammenwerper bew
Duitse parachutist met netje op de helm en de vlammenwerper in aanslag.
Helmnet in gebruik op motor bew

Duitse Fallschirmjäger Feldgendarmerie op een BMW motor.met zijspan en ze dragen de netjes op de helm.