logo museum transparant groot

Collectie oud verzetsman Co Hettinga

In het verleden heb ik al meer materiaal geplaatst wat afkomstig was uit de nalatenschap van oud verzetsman Co Hettinga. Ook deze keer wil ik graag wat spullen laten zien die we van de familie hebben gekregen.

Bajonetten totaal hettinga 575
M 25 boekje Hettinga web 575

Het is een voorschrift wapeninstructie voor het Nederlandse pistool M 25, het pistool hebben we al eerder gekregen en laten zien. Op het boekje ligt ook nog een onderhoudssleuteltje voor een Luger pistool P08.

 

lebel totaal 575

Frans Lebel bajonet met 4 bloedgleuven.

lebel CU 575

De oorlog had zijn sporen nagelaten bij de heer Hettinga want een inbreker zou het slecht getroffen hebben. Hij was extra alert en waakzaam en in het geval dat hij een inbreker zou betrappen had hij hem met de lange bajonet met 4 bloedgleuven tegemoet getreden. Hij bewaarde die namelijk onder zijn bed.

Het is een Franse bajonet voor het Lebel geweer welke al in de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt en ook in de Tweede Wereldoorlog nog volop is ingezet door de Franse troepen. Aan het eind van de oorlog in 1944 en begin 1945 zijn ze zelf nog door de laatste resten van het Duitse leger gebruikt.

stormdol hettinga 575

Een ander mooi stuk is de Nederlandse stormdolk

De ontwikkeling van de Nederlandse stormdolk heeft haar oorsprong in 1917. In dat jaar werden de Stormtroepen opgericht als een speciale eenheid, die de reguliere troepen bij een aanval moesten voorgaan. Door de ervaringen van de op dat moment elders in Europa woedende loopgraven oorlog, was gebleken dat er behoeft was aan een kort handwapen voor man tegen man gevecht.

De geweren en karabijnen met een daarop gemonteerde bajonet was niet goed hanteerbaar in de loopgraaf. Er was weer hernieuwde belangstelling voor de aloude dolk. Als basis voor de stormdolk werden afgekeurde spoorrails gebruikt, de tweesnijdende kling werd daar van gesmeed . Het handvat werd gemaakt van notenhout en de schede van rundleder.

Op 1 oktober 1917 werd het prototype goedgekeurd en werden er 30.000 besteld bij de Artillerie Inrichtingen. De verwachting was dat er uiteindelijk ca. 50.000 nodig zouden zijn. De eerste dolken werden in maart 1918 uitgereikt.

De standaard dolk had een enkele lus om hem aan de koppel te dragen. De hier getoonde zeldzame versie heeft een speciaal vervaardigde officierenschede met twee draaglussen. Er was ook een variant met de standaardschede maar dan zonder lus en die kon door officieren in hun standaard sabeldrager gedragen worden.

De hier getoonde variatie is zeer waarschijnlijk een privé bestelling van een welgestelde officier. De schede is niet gestempeld maar helemaal gemaakt conform de standaard militaire uitrusting.

stormdolk achter hettinga 575

Gedurende de mobilisatie in 1939-1940 werd de stormdolk opnieuw uitgereikt aan:

1. alle onberedenen van de Infanterie, Cavalerie, Wielrijders en Artillerie, die behoren tot het strijdende gedeelte van de troep en in overeenstemming met L.O. 228 van 1935 enkel met pistool of revolver zijn bewapend en dus geen houw- of steekwapen hebben.

2. alle bereden officieren (de dolk te dragen in de drager van het (draagriemenstelsel)

3. alle bereden onderofficieren, voor zover deze niet van een karabijn zijn voorzien (de dolk te dragen aan de koppel).

De dolken die daarna nog over waren konden door de Commandanten worden uitgereikt aan troepen die daar nog behoefte aan hadden.

garand bajonet hettinga 575

De volgende is een Amerikaanse Garand bajonet ui 1943.

Het is echter een afwijkende uitvoering aangezien de ophanging van de schede niet standaard is met de twee haken door de ogen van de US koppel maar de haken zijn weggehaald en de ophanging is vervangen door een bajonetdrager van webbing. Het kan een authentieke veldaanpassing zijn gemaakt door een soldaat die wel een Garand had maar geen verdere US uitrusting maar bijvoorbeeld Engels/Canadees. Helaas kan de heer Hettinga mij het verhaal achter deze uitvoering net meer vertellen.

garand bajonet CU 575

Als laatste een hele mooie nummergelijke Duitse bajonet voor de 98 K karabijn. Gemarkeerd 44 ASW en dus gemaakt 1944 bij ASW= Hörster, E. und F. Stahl und Metallwarenfabrik Solingen, Kattenbergstrasse.

98 k bajonet hettinga 575
98 k CU code hettinga 575
98 k CU abnahme hettinga 575
De kleine slagstempels Wehrmacht Abnahme Ambt een soort keurmerk voor de kwaliteit.
98 k bajonet achter hettinga 575

De bajonet krijgt nog een kleine conserveringsbehandeling en is als nieuw.

Behalve de Lebel bajonet waren de andere drie op zolder onder de vloer verstopt ook een reactie van oud verzetsmensen iets wat ik al vaker heb meegemaakt.