logo museum transparant groot

WA kwartiermuts

WA kwartiermuts  voor boven  575

Onze laatste aanwinst is dit bijzonder hoofdeksel de zgn. kwartiermuts van de Weer Afdeling(WA) van de NSB. Het zwarte N.S.B. uniform is ontleend aan het fascisme van Mussolini die Mussert zo bewonderde. De zwarte kleur van de Italiaanse fascisten werd verkozen boven het bruin van Hitlers NSDAP. Het idee van de zwarte kleur gaf ook meer een uiting van een gezagsdrager maar daar kwam snel een einde aan gezien op 15 september 1933 de afgekondigde uniform verbod kwam, deze wet verbood om in het openbaar dragen van kledingstukken of opzichtige onderscheidingstekenen uitdrukking gaven, aan een bepaald staatkundig streven.

 

WA kwartiermuts zijkant links 575
WA kwartiermuts zijkant rechts 575

Na het uniform verbod werden de W.A. uniformen en de zwarte hemden met de rangonderscheiding op de linker boven mouw enkel en alleen nog binnenshuis en bij gesloten bijeenkomsten gedragen. De Weerafdeling van de N.S.B werd door een regeringsverbod op alle particuliere weerkorpsen op 31 december 1935 opgeheven en na de Duitse inval in Nederland weer opnieuw opgericht.

Het uniform van de W.A. bestond toen uit: zwarte uniformjas, zwart hemd met zwarte das, zwarte rijbroek, zwarte koppel met schouderriem, zwarte platte pet of zwarte kwartiermuts, zwarte rijlaarzen al dan niet met mars riemen. De pet wordt in dienst gedragen door vendelcommandanten, midden en hoger kader en door hen die tot de staf behoren, alle anderen dragen in dienst de kwartiermuts.

Buiten de dienst mag de pet naar verkiezing eveneens worden gedragen door lager kader en weermannen. Het dragen van de kwartiermuts door midden en hoger kader is alleen toegestaan in kampementen, tijden marsen indien in rust wordt gemarcheerd. Het dragen van petten of mutsen van een afwijkend model was verboden.

WA kwartiermuts maat 575
WA kwartiermuts wolfsangel 575

Deze kwartiermuts heeft een mooie hand geborduurde wolfsangel.

Helaas een paar plekjes met iets motschade maar ondanks dat een prachtige aanwinst welke we hebben kunnen verwerven.

Gebruikte bron: de website bezetting 40-45 van de heer J.A. Gijsen.

WA kwartiermuts binnenzijde 575
WA kwartiermuts schuin voor 575