Aanwinst maart 2015
Een Bomberjack, een Kriegsmarine kijker met tas en een Kleine Duitse verrekijker.
Eigenlijk al op de agenda voor februari maar toen kwam de landelijke bekende betonbom er tussendoor.
Het verdiend echter zeker aandacht want dit zijn schenkingen waar je van droomt.
Veel aandacht voor het Achterhoeks Museum in de media
De afgelopen week hebben we veel aandacht gehad in de regionale kranten.
Op 9-4-2015 stond onze medewerker en gids van het eerste uur Henk Luesink met
een leuk artikel in het Doetinchems Vizier.
De afgelopen dagen een groot artikel in nagenoeg alle edities van de Gelderlander,
de Tubantia en de Stentor in Oost Gelderland over de initiatiefnemer van het museum.
De aankondiging op de voorpagina.
Wapendiefstal uit Achterhoeks Museum 1940-1945
Wapendiefstal van 2 oorlogswapens.
Locatie Achterhoeks Museum 1940-1945 Hengelo Gld.
In maart 2015 hebben wij tot onze schrik moeten constateren dat op zeer geraffineerde wijze door het nagenoeg onzichtbaar openbreken van een vitrine 2 wapens zijn ontvreemd gedurende de opening van het museum. Gelukkig zijn ze onklaar voor gebruik.
Mocht u een van hieronder genoemde wapens ergens te koop aangeboden zien of in een collectie tegenkomen neem dan a.u.b. direct contact op met de plaatselijke politie of met de collectiebeheerder van het Achterhoeks Museum 40-45 Jean Kreunen 06-51524091 of
Object februari 2015
Canadese Mark 2 Engineers helm.
In dit 70 jarige bevrijdingsjaar lijkt het ons leuk om een aantal objecten met betrekking tot de bevrijding voorbij te laten komen. Deze maand een originele in Doetinchem achtergebleven Canadese Mark 2 helm met het embleem van de Royal Canadian Engineers. Doetinchem was zwaar getroffen door de Geallieerde bombardementen in maart 1945 en ook nog eens in een zware strijd verwikkeld tijdens de bevrijding. In de zomer van 1945 keerde het Fort Garry Horse regiment vanuit Duitsland terug naar Doetinchem en hielp meerdere maanden mee met de wederopbouw van de stad en het aanleggen van een nieuwe wijk. De helm heeft naar alle waarschijnlijkheid aan een van de engineers van de wederopbouw toebehoord.
De binnenzijde van de helm.
BOMMELDING bij Achterhoeks Museum 1940-1945
Bommelding in Hengelo Gld. (Bronckhorst) (Dit is het verstuurde persbericht)
In de nacht van vrijdag op zaterdag 21-2 hebben onbekenden een bom geplaatst op het terrein van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo Gld.
Na de melding van een hevig geschrokken buurman is er vanuit het museum nader onderzoek gedaan. Het bleek te gaan om een zgn. oefenbom van Duitse makelij uit de Tweede Wereldoorlog. Deze 250 kg bom van beton werd in de oorlog gebruikt om piloten te trainen met het precisie afwerpen van bommen en de gevolgen daarvan op de bestuurbaarheid van het vliegtuig. De bommen waren voorzien van glazen ampullen met een chemische stof en als de bom de grond raakte en de ampul brak ontstond er gekleurde rook en kon men zien of het beoogde doel geraakt was.
Uit het onderzoek is tevens naar voren gekomen dat het een recente bodemvondst moet zijn en dat de vinder deze onschadelijke bom een goede bestemming wilde geven. De bom is nu veilig gesteld en zal na restauratie tentoon worden gesteld bij het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo Gld.
Object v/d Maand januari 2015
Odeon Grammofoon van de NSFK.
De tafel Grammofoon " Parlophone " is een mooie tafelgrammofoon uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het is een van de laatste modellen mechanische grammofoons die werden aangedreven door ze met een slinger op te draaien.
De deksel beschermt effectief het geruis van de naald zodat het geluid niet wordt beïnvloed. De dubbele pen aandrijving maakt het mogelijk om ten minste twee zijden van de grammofoonplaat af te spelen zonder de grammofoon opnieuw te hoeven opwinden.
Lezing over de voedseldropping Manna,Chowhound en Faust.
Maandag 23 maart
aanvang 20 uur Partycentrum Langeler Spalstraat 5 Hengelo Gld.
Manna/Chowhound; 70 jaar geleden.
Hans Onderwater, vicevoorzitter van de Documentatiegroep ’40-’45, bestuurslid van het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Rotterdam en schrijver van 25 boeken over de 2e wereldoorlog zal een buitengewoon interessante avond verzorgen over de voedseldroppings en voedselcolonne in 1945. Zijn presentatie bevat zelden geziene aangrijpende foto’s over de eerste humanitaire missie in de geschiedenis van de militaire luchtvaart.
Object december 2014
Duitse S mine of anti personenmijn
De hier getoonde S mine kreeg ik in 1990 van de buurman de heer Hulsteijn. Hij was op een tentoonstelling van mij geweest en vertelde dat hij ook nog wel iets voor mij had. Als oud verzetsman had hij na de oorlog deze S mine als souvenir van de Explosieven Opruimings Dienst gekregen. Een interessant object.
Aanwinst December 2014
Duitse schaarkijker of Scherenfernrohr.
De schaarkijker is een bijzondere telestereoscoop die zijn naam dankt aan de manier waarop je de twee poten uit elkaar kunt klappen net als een schaar die opent. Door de objectieven verder uit elkaar te plaatsen kun je betere metingen doen. De schaarkijker is tevens een periscoop en geeft de soldaat de mogelijkheid om vanuit volledige dekking metingen te doen of om de omgeving te observeren. Het apparaat werd vaak op een statief gebruikt om een zo stabiel mogelijk beeld te krijgen. In een van de lenzen is een lijnenblok aangebracht zodat artillerie waarnemers die kunnen omrekenen naar afstanden.
object november 2014
Bijzondere kerstkaart van Seyss Inquart.
|
![]() |
Mevrouw Linschoten een vriendin van het museum gaf mij vele jaren geleden een bijzondere kerstkaart. Recent vroeg iemand er naar en toen dacht ik dat het een interessant object van de maand zou zijn zo in de aanloop naar de Kerst. Mevrouw Linschoten heeft deze kerstkaart van Seyss Inquart in de jaren vlak na de oorlog gevonden in paleis Het Loo te Apeldoorn waar zij toen werkzaam was. De kaart is voor kerstmis 1943 door Seyss Inquart verstuurd voor de Duitse soldaten die in het hospitaal op het paleis Het Loo verbleven. |
![]() |
Paleis het Loo tijdens de tweede wereldoorlog. |
![]() |
Twee dagen na de Duitse inval in 1940 werd Het Loo door de Nazi’s geconfisqueerd. De meeste persoonlijke eigendommen van de Koninklijke familie en tal van kostbaarheden waren op dat moment al in veiligheid gebracht. De paleisinrichting bleef aanvankelijk onveranderd, tot in het voorjaar van 1941 de troepen van de Wehrmacht in de beide zijvleugels worden ingekwartierd. Het Loo werd toen ingericht tot herstellingsoord voor zeshonderd Wehrmacht-soldaten en daarna als hospitaal, waarbij het paleismeubilair in beslag werd genomen en afgevoerd. Uit de bezettingstijd zijn niet veel voorwerpen bewaard gebleven. Van de ziekenhuisinrichting bleef één witgelakte stoel, voorzien van een hakenkruis, gespaard. De vertrekken die koningin Wilhelmina bewoonde, werden gebruikt door SS-officieren. Na de Slag om Arnhem maakten zij plaats voor gewonde Engelse soldaten, die krijgsgevangen waren gemaakt. Het Loo fungeerde in de periode 1940-1945 eveneens als jachtpaleis voor Rauter (Höherer SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland) en NSB-coryfeeën Mussert, Geelkerken en Rost van Tonningen. Ook Rijkscommissaris Seys Inquart, die aan de Loolaan een hoofdkwartier had, bracht regelmatig een bezoek aan Paleis Het Loo. Bij de terugkeer naar haar zomerpaleis in 1945 merkte koningin Wilhelmina op dat de SS-ers met hun scheermesjes roestvlekken op de marmeren vloer van haar badkamer hadden achtergelaten. Zij gaf destijds echter opdracht deze sporen van de Duitsers niet uit te wissen. |
Bronnen:
Mevrouw Linschoten
Historiek.net
|
Object oktober 2014
Plexiglas souvenirs en stil verzet |
![]() |
In de oorlog was het een populair tijdverdrijf om souvenirs zoals ringen en hangertjes te maken uit stukken plexiglas afkomstig uit de Geallieerde vliegtuigen. Dit werd gedragen als teken van stil verzet tegen de Duitse bezetting en de ringen hadden dan ook vaak het rood-wit-blauw en oranje als decoratie. Om de kleuren er in te krijgen werden daarvoor vaak stukken cellofaan afkomstig van kippenringen gebruikt. |
![]() |
Sommige onderduikers maakten er een echte sport van en hadden daar een mooi tijdverdrijf aan. Er waren ook veel goedbedoelde pogingen die minder goed waren. Hierboven een stuk van het plexiglas met daarop een paar pogingen om een ring te maken. |
![]() |
![]() |
![]() |
Dit is een nagenoeg professioneel gemaakt ring en werd dan ook als een sieraad gedragen. Ook de hangertjes van plexiglas of mika waren populair al dan niet met een zilveren munt met de beeltenis koningin Wilhelmina er in. Leuke voorbeelden van huisvlijt in de oorlog. |