logo museum transparant groot

Top Secret Expositie Englandspiel geopend door generaal majoor Hemmes.

ontvangst Generaal majoor Hemmes en zijn vrouw
Aankomst van de Generaal Majoor en nevrouiw Hemmes bij het museum.

Vrijdag 13 juni voor sommigen een ongeluksdag had wel raakvlakken met het thema van onze nieuwe expositie over het Englandspiel. Er werden tijdens het Englandspiel 61 agenten gedropt waarvan er ruim 50 gelijk in Duitse handen vielen en uiteindelijk vermoord werden dan kun je over echt ongeluk spreken. Na een welkomstwoordje van directeur Jean Kreunen nodigde hij Generaal majoor b.d. Rudi Hemmes uit voor zijn toespraak.

speech Jean
de beide sprekers
Generaal Hemmes en Jean

Deze oud Engelandvaarder en Prinses Irene Brigade man en eigenlijk een ooggetuige van het Englandspiel hield een mooi betoog over het mysterieuze Englandspiel.

Hij vertelde van de eerste gedropte agenten en hoe die moesten constateren dat hun geheime codes aan Engeland blijkbaar niet werkten nadat ze voor de Duitsers moesten zenden. Tientallen agenten werden opgeofferd en vielen in handen van de Duitse bezetter.
onthulling beeldmerk Generaal Hemmes Coen en Jean

Na het droppen van een parachute door Generaal Majoor Hemmes, Coen Hijszeler van SOE de stichting onderzoek Englandspiel werd het beeldmerk van de expositie zichtbaar en was de opening een feit.

 

terras met gasten
Tientallen genodigden en vrijwilligers van het museum genieten in de zon.
bij de expo

Alle genodigden namen vervolgens een kijkje bij de nieuwe expositie en natuurlijk waren er velen die de rest van het museum ook nog nooit hadden gezien.

Het was erg gezellig en we hebben veel complimenten gekregen, we nodigen u dan ook van harte uit om een keer te komen kijken.

De tentoonstelling volgt het persoonlijke verhaal van 6 geheim agenten die alleen door de Duitse bezetter zijn vermoord. talrijke persoonlijke objecten zoals foto's, zijden ontsnappingskaarten, kompassen, wapens en ander sabotagemateriaal is te zien.
wapens en munitie bew
Wapens en muinitie en onder een B2 de radio/ontvangset in een koffer.
B2 kofferradio 575
Een black box met een nachtelijk diorama waar een geheim agent direct na zijn dropping wordt gearresteerd door de Duitse troepen.
diorama bewerkt 575

Graag tot ziens.